Conexiunea cu natura este adânc înrădăcinată în ființa umană și chiar are un nume: biophilia. Acest termen, care înseamnă „iubire pentru viață sau pentru ființele vii”, a fost introdus de psihologul social Erich Fromm în 1964 și popularizat ulterior de biologul E. O. Wilson, profesor emerit la Harvard.
Pornind de la acest concept, arhitecții și designerii au creat un curent numit biophilic design – o abordare care îmbină elementele naturale în spațiile construite, oferind beneficii tangibile pentru sănătatea și starea de bine a oamenilor.
Cum influențează natura sănătatea noastră mentală și fizică?
Numeroase studii au demonstrat că expunerea la natură are efecte benefice asupra corpului și minții. Un studiu publicat în Journal of Environmental Psychology a testat efectele expunerii la imagini urbane și imagini din natură asupra stresului. Cercetătorii au măsurat indicatori fiziologici precum tensiunea arterială, activitatea musculară și ritmul cardiac, descoperind că persoanele expuse la imagini cu peisaje naturale și-au revenit mult mai repede după stres decât cele expuse la scene urbane.
De asemenea, un studiu realizat de Harvard în 2018 a demonstrat că biophilic design-ul poate scădea tensiunea arterială, îmbunătăți memoria pe termen scurt și crește emoțiile pozitive. Mai mult, cercetătorii au concluzionat că experiențele virtuale ale mediilor biophilice pot produce efecte similare cu expunerea reală la…