Un nou sondaj realizat de PwC în 35 de țări, inclusiv România, arată că aproape trei sferturi dintre companii s-au confruntat cu un număr crescut de controale fiscale în ultimii 3-5 ani și se așteaptă la o intensificare a acestora în perioada următoare. Creșterea reglementărilor fiscale și digitalizarea autorităților fiscale sunt principalele motive din spatele acestei tendințe.
Un alt aspect alarmant este faptul că aproximativ 43% dintre cele peste 2.000 de controale fiscale analizate s-au transformat în litigii, ceea ce pune o presiune suplimentară asupra companiilor.
Motivele intensificării controalelor fiscale
Conform specialiștilor PwC, guvernele cer autorităților fiscale să devină mai stricte în aplicarea legislației, în contextul provocărilor economice și geopolitice actuale. Această tendință este valabilă și pentru România, unde companiile trebuie să se aștepte la o abordare mai rigidă din partea autorităților fiscale.
„Noile reglementări fiscale, colaborarea dintre autoritățile internaționale și dezvoltarea rapidă a noilor tehnologii amplifică riscurile de litigii fiscale, inclusiv pentru contribuabilii români”, explică Dan Dascălu, partener D&B David și Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România.
Domeniile cele mai vizate de inspecții fiscale
La nivel global, impozitul pe profit rămâne în centrul atenției autorităților fiscale, urmat de:
- ajustările de prețuri de…