Terapia prin eye movement desensitization and reprocessing, sau EMDR, a devenit tot mai cunoscută în ultimii ani, fiind utilizată de numeroși psihoterapeuți. Deși inițial concepută pentru tratarea traumelor persistente și acute, EMDR are rezultate promițătoare și în gestionarea anumitor forme de anxietate, fobii specifice, probleme de abuz de substanțe și chiar dureri cronice cu componentă emoțională. Deși sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin potențialul acestei metode, rezultatele actuale sunt încurajatoare.
Ca psihoterapeut specializat în tratarea traumei și familiarizat cu EMDR din 2018, am observat în mod constant că această abordare aduce rezultate mai rapide și mai eficiente decât terapiile verbale tradiționale în cazul multor clienți. În timp ce terapii precum cele cognitiv-comportamentale sau dialectic-comportamentale se bazează pe procesarea verbală extinsă, EMDR scurtează considerabil durata procesului terapeutic. Totuși, este important de menționat că fiecare caz este unic: unele traume pot fi rezolvate în câteva ședințe, în timp ce altele mai complexe pot necesita luni sau chiar ani.
Ce este EMDR și cum se diferențiază de terapiile tradiționale
EMDR a fost dezvoltată în 1987 de dr. Francine Shapiro, care a descoperit că simpla mișcare a ochilor de la un picior la altul, în timp ce se plimba, reducea intensitatea emoțiilor negative asociate unor amintiri dureroase. Observând acest…