Decizia de a încheia ședințele de consiliere este una importantă și profund personală. Poate fi percepută ca finalul unui capitol semnificativ, marcat de autocunoaștere, creștere și conversații pline de sens. Totuși, aceasta poate trezi și emoții precum tristețe, teamă sau chiar reticență, mai ales dacă relația terapeutică a fost o sursă de sprijin și orientare.
Concluzionarea terapiei este un proces natural și sănătos, care semnalează adesea progresul și pregătirea pentru noi provocări. Acest ghid, inspirat de consiliera britanica Jo Hopper, explorează semnele care indică momentul potrivit pentru a încheia terapia, cum să abordezi procesul și cum să menții beneficiile obținute după terminarea ședințelor.
Cum recunoști momentul potrivit pentru a încheia consilierea
Există mai multe motive pentru care ai putea lua în considerare finalizarea terapiei. Înțelegerea acestor semnale te poate ajuta să te asiguri că decizia este în acord cu progresul și obiectivele tale personale.
1. Ți-ai atins obiectivele
Mulți oameni încep terapia cu scopuri clare, cum ar fi gestionarea anxietății, îmbunătățirea comunicării, navigarea printr-o tranziție de viață sau procesarea unui eveniment traumatic. Dacă simți că aceste obiective au fost îndeplinite și că te simți mai pregătit să faci față provocărilor de unul singur, ar putea fi momentul să închei.
2. Te simți mai încrezător și autonom
Un indicator important al…