Delia

Written by on 23/03/2016

Delia Matache (n. 7 februarie 1982, București), cunoscută mai bine sub numele de scenă Delia, este o cântăreață, vedetă de televiziune și jurat în cadrul competiției muzicale internaționale X Factor, România. În perioada 1999-2003 a făcut parte din formația N&D, alături de care a scos 4 albume, astfel cunoscând succesul la nivel național. După 2003, în cariera solo, Delia a mai lansat alte 3 albume. În prezent este jurat în cadrul “X Factor”, emisiune difuzată de postul de televiziune Antena 1. În anul 2015 aceasta a lansat ultimul album, Pe aripi de vânt, album ce poartă numele hit-ului ce a fost primul single de la înființarea “Media Forest” care a fost #1 pentru 21 de săptămâni. În martie 2015, Delia susține primul concert la Sala Palatului, înregistrând un real succes cu un concert sold out. În cadrul X Factor, artista este cel mai longeviv jurat, patru ani consecutivi, dar și singurul jurat cu studii muzicale. Stabilind și doborând record după record cu fiecare piesă nouă numai în ultimul an, Delia devine cea mai importantă prezență feminină din industria muzicală și showbiz-ul românesc.

Delia s-a născut pe data de 7 februarie 1982, în . Aceasta a absolvit liceul de muzică „Dinu Lipatti” după cinci ani de studiu al pianului și lecții particulare pentru flaut. Delia alege a-și continua studiile și de a le duce la un nivel înalt, urmând cursuri la Universitatea Națională de Muzică București cunoscută drept Conservatorul din București. Artista a fost încurajată și susținută pentru a-și urma visul de a deveni un star de către mama sa, Gina, solistă de muzică populară. Delia mai are un frate, Eduard și o sora Oana.

Delia a debutat în industria muzicală în anul 1999 la vârsta de 17 ani, aceasta fiind încă la liceu, în clasa a XI-a. Alături de Nicolae Marin, cunoscut sub numele de scenă Nick, cei doi au format trupa N&D. Acesta a fost principalul compozitor al trupei ce urma să cunoască un succes răsunător. Cu N&D, Delia a cunoscut succesul la nivel național. Cei doi au lansat 3 albume împreună între 1999 și 2003 denumite “Altfel”, “Face ce vreau” și “Nu e vina mea”. Acestea au conținut single-uri mari ce au dominat topurile muzicale pentru mulți ani, incluzând răsunătorul hit “Vino la mine” care este și în prezent în vogă și încă se mai aude în cluburile din țară. Anul 2003 a fost plin de schimbări atât pentru trupă cât și pentru Delia ce alege a se lansa într-o carieră solo ce explodează odată cu hit-ul anului, “Parfum de fericire”, single inclus pe albumul cu același nume.

După reinventarea prezenței scenice, Delia își continuă ascensiunea în showbiz-ul românesc. Lansarea albumului „Parfum de fericire”, dar mai ales a hit-ului cu același nume pun bazele carierei solo a artistei. Toată schimbarea demonstrează ca Delia este un nume în industria muzicală românească și după destrămarea de N&D. În anul 2007 lansează albumul „Liste Up”, iar piese ca „Sufletul meu” și „Secretul Mariei”, de pe coloana sonoră a telenovelei „Secretul Mariei”, o colaborare cu Smiley au readus numele Deliei pe frecvența radiourilor naționale. În 2008, Delia participă la concursul de dans, Dansez pentru tine, alături de partenerul ei, Ionuț Pavel. Aceștia au luptat pentru Raul, un băiețel ce avea nevoie de o proteză la mână. În septembrie 2009, Delia a participat la Cerbul de Aur unde a obținut 10 puncte pentru interpretarea melodiei I Will Survive a cântăreței de origine americană Gloria Gaynor.

Discografie

Solo
Parfum de fericire (2003)
Media Services Productions

Parfum de fericire
Ce vor de la mine
Îmi dai fiori
Dă-mi dragostea ta
Doar un joc
Aprind, sting
Timpul nu poate fi oprit
Make It Last
Vreau să te simt aproape
Simt

Listen-Up (2007)
Cat Music Productions

Ziua ta
Lacrimi pentru tine
Too High
Vara asta
Sufletul meu
Tipa
Listen-up
No No No
Secretul Mariei (din coloana sonoră a serialului TV „Secretul Mariei”)
Atât de fericită
Baby
Ochii tăi


Tagged as


Continue reading

MB MUSIC RADIO

We love music

Current trackBackground