În inima Bucovinei, la poalele Munților Călimani, se află una dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din România: Tinovul Mare. Această zonă protejată face parte din destinația ecoturistică Țara Dornelor și este o destinație de neratat pentru iubitorii naturii, ecoturismului și biodiversității. Cu o suprafață de aproape 696 de hectare, Tinovul Mare este una dintre cele mai mari turbării din România și un habitat unic pentru specii rare de plante și animale.
Ce Este Tinovul Mare și Cum S-a Format?
Tinovul Mare este o turbărie oligotrofă, formată acum aproximativ 8000-9000 de ani, într-o depresiune între râurile Dorna și Dornișoara. Turbăriile sunt ecosisteme specifice zonelor mlăștinoase, unde stratul de sol este saturat cu apă și sărac în substanțe nutritive. Pe măsură ce plantele mor și se descompun în condiții anaerobe (fără oxigen), se formează turba, un material organic extrem de important pentru echilibrul ecologic.
Această zonă mlăștinoasă este rezultatul unui proces lent, în care resturile vegetale se acumulează și se conservă sub formă de turbă. Aceasta nu doar că joacă un rol vital în stocarea carbonului, contribuind la reducerea efectului de seră, dar oferă și un habitat perfect pentru o serie de specii de plante și animale adaptate la aceste condiții extreme
Biodiversitatea Spectaculoasă a Tinovului Mare
Tinovul Mare…