Programul Artemis a fost cea mai bună șansă a NASA de a readuce astronauți pe Lună, dar schimbările politice din SUA ar putea redirecționa eforturile către Marte. Odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă și influența crescândă a lui Elon Musk, există speculații că lansările lunare ar putea fi amânate sau chiar abandonate, în favoarea colonizării planetei roșii.
Printre măsurile discutate se numără posibilitatea anulării rachetei Space Launch System (SLS), pe care NASA intenționa să o utilizeze pentru tranziția de la Lună la Marte. Însă, această schimbare de strategie ridică întrebarea: este acest drum direct spre Marte o abordare realistă sau doar un plan ambițios cu riscuri majore?
Progrese lente pentru Artemis în comparație cu alte națiuni
Ultima prezență umană pe Lună a fost în 1972, prin misiunea Apollo 17. Deși poate părea simplu să revenim, încercările de relansare a programului lunar au fost amânate de mai multe administrații succesive. Artemis-1, lansat în 2022, a fost un succes, trimițând un satelit fără echipaj uman în jurul Lunii cu ajutorul rachetei SLS. Totuși, Artemis-2, prima misiune cu echipaj, este programată abia pentru 2026.
Comparativ, alte națiuni și companii private au făcut progrese mai rapide. India a realizat prima sa aterizare lunară reușită cu Chandrayaan-3 în 2023, China a plasat un rover pe fața ascunsă a Lunii în 2019, iar Rusia a încercat un nou aterizor lunar…