Oboseala și somnul sunt probleme frecvent întâlnite, dar uneori este dificil să determinăm dacă ne confruntăm cu o simplă stare de epuizare sau dacă există o afecțiune medicală subiacentă. Mulți dintre noi spunem adesea „Sunt epuizat” fără a analiza în profunzime cauzele acestei stări. Factori precum lipsa somnului, stresul cronic sau tulburările de sănătate pot contribui la senzația de oboseală constantă.
Somnolență sau oboseală? Diferențele esențiale
Potrivit dr. Jennifer Mundt, psiholog specializat în somn de la University of Utah Sleep Wake Center, este important să facem diferența între somnolență și oboseală:
- Somnolența este lipsa vigilenței, ceea ce înseamnă că o persoană poate adormi rapid dacă i se oferă ocazia.
- Oboseala este lipsa de energie cauzată de somn insuficient sau de alte probleme de sănătate, făcând dificilă realizarea activităților zilnice.
Dacă somnolența excesivă persistă, poate indica o tulburare de somn, în timp ce oboseala cronică poate fi legată de probleme medicale sau stilul de viață.
Când este necesar să cerem ajutor medical?
Dr. Tina-Ann Thompson, medic primar la Emory Healthcare, recomandă să cerem ajutor medical dacă oboseala interferează cu activitățile zilnice mai mult de două săptămâni. Medicii vor investiga istoricul pacientului, posibilele evenimente stresante și obiceiurile de somn pentru a identifica cauza principală.
De asemenea, vor analiza alimentația și…