Renunțarea reprezintă actul de a renunța la ceva, iar în acest context, înseamnă să renunțăm la încercările de a controla tot ce se întâmplă în viața noastră sau de a obține rezultate specifice. Dar de ce să renunțăm? Încercările constante de a controla totul sunt stresante și, adesea, inutile (Cole & Pargament, 1999). Să știi când să renunți și să poți face asta eficient este o abilitate importantă de gestionare a stresului (Cole & Pargament, 1999).
Pentru multe persoane, mai ales pentru cei care au o viziune spirituală asupra vieții, renunțarea la control este sinonimă cu încercarea de a urma voința unei puteri superioare în loc de propria voință (Wong-McDonald & Gorsuch, 2000). Acest lucru poate însemna recunoașterea faptului că voința universului și voința noastră nu sunt aliniate și că este mai ușor să acceptăm cursul natural al lucrurilor decât să încercăm să le schimbăm.
Paradoxal, mulți oameni descoperă că renunțarea la control îi face să se simtă, de fapt, mai stăpâni pe viața lor (Cole & Pargament, 1999). Aceasta se datorează faptului că renunțarea este, totuși, o alegere pe care o facem.
Renunțarea în Lumea Recuperării din Dependențe
Un exemplu clasic de renunțare vine din lumea recuperării din dependențe. Mulți oameni și-au îmbunătățit sănătatea psihologică și au reușit să renunțe la comportamentele adictive prin participarea la programe în doisprezece pași (Kelly,…