Gânduri precum „Oare m-au considerat enervant?” sau „Am spus ceva plictisitor?” sunt mai mult decât simple frământări după o conversație sau o petrecere. Aceste gânduri intruzive reflectă cât de bine a evoluat specia noastră pentru a înțelege ce gândesc și simt ceilalți.
Cu toate acestea, centrul fricii din creierul nostru, amigdala, poate deveni uneori prea implicat în acest proces de analiză, alimentând nesiguranța și anxietatea. Un nou studiu publicat în revista Science Advances pe 22 noiembrie dezvăluie cum părțile mai recente și avansate ale creierului implicate în socializare sunt în strânsă legătură și comunicare constantă cu partea mai veche a creierului responsabilă cu procesarea fricii.
Creierul social și legătura sa cu amigdala
Partea creierului responsabilă de interacțiunile sociale este numită rețeaua social-cognitivă sau creierul social. Această rețea este o dezvoltare recentă în evoluția umană și ne permite să analizăm reacțiile și emoțiile celor din jur. În terapie cognitiv-comportamentală, această tendință de a „citi gândurile” celorlalți este considerată o distorsiune cognitivă, întrucât presupunem că știm ce gândesc alții, chiar dacă nu putem avea certitudinea acestui lucru.
„Partea creierului care ne permite să facem acest lucru se află în regiuni care s-au extins recent în evoluție”, explică Rodrigo Braga, coautor al studiului și neurocercetător la Northwestern…