În ultimii ani, terapia a devenit din ce în ce mai populară, fiind percepută ca un proces lipsit de riscuri. Însă, la fel ca orice alt tratament medical, psihoterapia poate avea efecte secundare, iar unele dintre acestea includ accentuarea simptomelor psihiatrice, creșterea anxietății și chiar formarea unor amintiri distorsionate.
Un studiu recent realizat de echipa condusă de Lawrence Patihis, lector senior în psihologie la Universitatea din Portsmouth, a analizat modul în care reevaluarea relației cu părinții, prin intermediul terapiei, poate modifica amintirile despre copilărie. Cercetările au arătat că reinterpretarea experiențelor din trecut poate influența nu doar percepțiile actuale despre părinți, ci și modul în care ne amintim emoțiile trăite în copilărie.
Cum ne afectează reevaluarea amintirilor
Studiile anterioare au demonstrat că, pe măsură ce gândirea oamenilor se schimbă, și amintirile emoționale se pot modifica. De exemplu, cercetătoarea Linda Levine a descoperit în 1997 că oamenii și-au reamintit în mod greșit emoțiile trăite în timpul retragerii lui Ross Perot din alegerile prezidențiale americane din 1992. În mod similar, Martin Safer a constatat în 2010 că unii oameni își reaminteau incorect cât de multă durere au simțit la moartea soțului sau soției, distorsiunea fiind influențată de percepțiile lor actuale asupra evenimentului.
În studiul realizat de Patihis și echipa sa, participanții au…