Accidentele aviatice, precum coliziunea fatală din Washington, DC, pot amplifica frica de zbor (aerofobia), afectând nu doar persoanele direct implicate, ci și pe cei care se confruntă deja cu anxietatea legată de zbor. Deși zborul este unul dintre cele mai sigure moduri de transport, pentru unii oameni, frica de a urca într-un avion poate deveni copleșitoare și le poate limita viața.
Dr. Gail Saltz, profesor asociat de psihiatrie la Weill Cornell Medical College, explică faptul că unii oameni pot experimenta gânduri obsesive legate de siguranța zborului. „Chiar și o întârziere a avionului poate declanșa anxietate, deoarece acești oameni nu pot elimina gândurile negative din mintea lor”, afirmă specialistul.
Ce este aerofobia și cum se manifestă?
Frica de zbor afectează milioane de oameni la nivel global. Studii recente estimează că între 2,5% și 6,5% din populația lumii suferă de aerofobie, iar între 20% și 30% dintre oameni experimentează anxietate legată de zbor, chiar dacă nu evită complet călătoriile aeriene. Această fobie este mai frecvent întâlnită în rândul adulților tineri, cu vârste cuprinse între 17 și 34 de ani, o perioadă marcată de schimbări majore, precum absolvirea facultății, mutarea într-un alt oraș sau începutul unei noi cariere.
Diferența dintre anxietatea de zbor și aerofobie
O persoană cu anxietate de zbor poate avea o stare de neliniște înainte sau în timpul zborului, însă își poate…