Un număr tot mai mare de cercetări sugerează că meditația și tehnicile de mindfulness pot sprijini eforturile de slăbire, nu prin arderea de calorii în mod direct, ci prin reducerea mâncatului emoțional, scăderea nivelului de stres și creșterea atenției asupra semnalelor corpului. Descoperă cum să-ți îmbunătățești relația cu mâncarea și să previi alimentația pe fond emoțional prin practici simple de meditație și mindfulness.
Legătura dintre meditație, stres și greutate
Multora ni se întâmplă să ne dorim să pierdem câteva kilograme pentru a ne simți mai bine — fie din motive de sănătate, fie pur și simplu pentru a fi mai confortabili în propriul corp. Cu toate acestea, ciclul dietelor stricte și al sesiunilor intense de exerciții poate fi descurajant și stresant.
Cum se leagă stresul de creșterea în greutate? Când nivelul de stres este ridicat, corpul eliberează hormonul cortizol, asociat cu tendința de a depozita grăsime, mai ales în zona abdominală. În plus, stresul poate duce la comportamente nesănătoase precum mâncatul emoțional sau „ciugulitul” permanent, ceea ce sabotează eforturile de slăbire.
Practici precum meditația și mindfulness vizează calmarea minții, reducând stresul și îmbunătățind conștientizarea propriilor obiceiuri și nevoi, inclusiv cele alimentare. Conform unor studii, acest proces poate fi un factor pozitiv în abordarea greutății corporale, mai ales atunci când stresul,…