Dacă ești organizat, ambițios și calm în situații de presiune, ai putea fi mândru de aceste calități sau chiar să fi fost lăudat pentru ele. Însă aceleași trăsături pot fi semne ale anxietății de înaltă funcționare (HFA – High Functioning Anxiety), o formă de anxietate care trece adesea neobservată, deoarece este mascată de aparența unei vieți bine puse la punct.
Persoanele cu HFA par sigure pe ele și eficiente, dar în interior trăiesc un vârtej de stres și îngrijorare. Dacă te regăsești în această descriere, nu ești singur – există strategii și resurse care te pot ajuta. Dr. Lalitaa Suglani, psiholog de renume mondial și autor al cărții High Functioning Anxiety, explică modul în care putem gestiona HFA cu mai multă conștientizare și echilibru.
Cum se manifestă anxietatea de înaltă funcționare?
Dr. Suglani subliniază că anxietatea de înaltă funcționare este dificil de identificat deoarece persoanele afectate au tendința de a-și ascunde frământările interioare printr-o dorință compulsivă de a excela.
„Deși reușesc să își atingă obiectivele și să mențină relații sociale, acestea se confruntă și cu frica de eșec, supragândirea constantă și incapacitatea de a se relaxa,” explică Dr. Suglani.
Simptomele HFA includ:
✅ Gânduri accelerate și neliniște constantă
✅ Tensiune fizică și incapacitatea de a te relaxa
✅ Perfecționism și teamă excesivă de eșec
✅ Insomnie sau dificultăți…